A Kanári-szigetek egyre népszerűbb turistacélpont a magyarok körében is. Utazás előtt azonban jogosan merül fel a kérdés, hogy a Kanári-szigetek esetében útlevél szükséges-e magyar állampolgároknak a beutazáshoz.

Kanári-szigetek: útlevél nélkül is utazhatsz!

A Kanári-szigetek – bár földrajzilag Afrikához tartozik, – Spanyolország teljes jogú autonóm közössége, ezért mind az Európai Úniónak, mind a Shcengeni-övezetnek része.

Tehát magyar állampolgárok útlevél nélkül is utazhatnak és turisatként tartózkodhatnak a szigeten. Mindössze érvényes személyi igazolványra van szükséged mind a beutazáshoz, mind az ottartózkodáshoz.

Sőt, bizonyos esetben még a személyit sem kérik amikor beutazol a Kanári-szigetekre.

Beutazás Magyarországról

Magyarországról a Kanári-szigetek közvetlenül repülőgéppel érhető el. Ebben az esetben két schengeni ország között közlekedünk, tehát a belépéskor semmilyen igazolványt nem kérnek.

Az ottartózkodáshoz természetesen szükség van akár érvényes útlevélre, akár érvényes személyi igazolványra, de a repülőtéren ezt nem nézik. Kizárólag induláskor vizsgálják meg az okmányodat, de akkor is biztonsági célból, mint minden repülés előtt.

Beutazás más Schengeni országból

Ha bármilyen shcengeni országból (a listát lásd a linkre kattintva) utazol be a Kanári-szigetekre, akkor ez az útlevél- illetve az okmányellenőrzés szempontjából pontosan úgy működik, mintha Magyarországról utaznál. Nem szükséges útlevél – elég a személyi -, és az okmányaidat sem fogják ellenőrizni.

Beutazás más országokból

Ha más – nem schengeni – országból érkezel, akkor az külső határnak szzámít. Ebben az esetben okmányellenőrzésre kell számítanod akár a repülőtéren, akár a kikötőben.

Útlevélre viszont ebben az esetben sincs szükség. Tehát ha van nálad egy érvényes magyar személyi igazolvány, akkor azzal bárhonnan is érkezz, beléphetsz a Kanári-szigetekre.