A Kanári-szigetek a spanyol korona gyöngyszemei, melyek az Atlanti-óceánban, Afrika északnyugati partjaitól mintegy 1000 kilométerre nyugatra terülnek el. A vulkáni eredetű szigetek egyedülálló tájat, gazdag élővilágot és egész évben kellemes időjárást kínálnak a látogatóknak.

A szubtrópusi éghajlatnak köszönhetően a Kanári-szigeteken a tél enyhe, a nyár pedig meleg és napsütéses. Az átlaghőmérséklet télen 18-22 °C körül mozog, míg nyáron 24-28 °C között alakul. A csapadékmennyiség viszonylag alacsony, a napsütéses órák száma pedig rendkívül magas, éves szinten meghaladja a 3000 órát.

A szigetek változatos mikroklímával rendelkeznek, így az északi és déli partvidék, valamint a magasabb hegyvidéki területek időjárása eltérhet egymástól. Azonban mindegyik régióban egész évben kellemes hőmérsékletre és sok napsütésre számíthatunk. Tipp: olvasd el a Mikor érdemes a Kanári-szigetekre utazni című cikket is!

Kanári-szigetek időjárás: Évszakok és vízhőmérséklet

A Kanári-szigeteken a szubtrópusi éghajlatnak köszönhetően nincsenek éles váltások az évszakok között. A hőmérséklet egész évben kellemes, a csapadékmennyiség pedig alacsony. Azonban az évszakok mégis érezhetőek, és befolyásolhatják a nyaralási élményt.

Playa del Duque Tenerife
Strandolók a Playa del Duque strandon szeptemkber végén

Tavasz (március, április, május)

A tavasz a Kanári-szigeteken a virágzás évszaka. A tájat gyönyörű színek borítják, a levegő pedig tele van illatokkal. A hőmérséklet kellemesen meleg, átlagosan 20-24 °C körül alakul. A csapadékmennyiség kissé megnövekszik, de még így is kevés eső esik. A tavasz ideális időpont a túrázáshoz, a kerékpározáshoz és a vízi sportokhoz.

A tavaszi hónapokban az óceán vízhőmérséklete fokozatosan emelkedik. Márciusban még kissé hűvös lehet, 18-19 °C körül alakul, de áprilisban és májusban már kellemesen meleg, 20-22 °C-ra emelkedik. A tavasz ideális időpont a bátrabbak számára a tengerben úszásra, de a melegebb vízre vágyóknak érdemesebb a nyári hónapokat megvárni.

Nyár (június, július, augusztus)

A nyár a legmelegebb és legszárazabb évszak a Kanári-szigeteken. A hőmérséklet gyakran meghaladja a 25 °C-ot, a napsütéses órák száma pedig a legmagasabb. A tenger vize kellemesen meleg, ideális az úszáshoz és a búvárkodáshoz. A nyár a legnépszerűbb turisztikai szezon, ekkor a legtöbb a látogató a szigeteken.

A nyári hónapokban az óceán vízhőmérséklete a legmelegebb, 23-25 °C körül alakul. A víz kellemesen frissítő, ideális a strandoláshoz, úszáshoz, vízi sportokhoz és búvárkodáshoz. A nyár a tökéletes időpont a tengerparti pihenésre és a vízi kalandokra.

Ősz (szeptember, októner, november)

Az ősz a „vénasszonyok nyarának” időszaka a Kanári-szigeteken. A hőmérséklet enyhén csökken, de még mindig kellemesen meleg marad, átlagosan 22-24 °C körül alakul. A csapadékmennyiség továbbra is alacsony. Az ősz ideális időpont a pihenésre, a strandolásra és a városnézésre.

Az őszi hónapokban az óceán vízhőmérséklete fokozatosan hűlni kezd, de még mindig kellemesen meleg marad, 22-24 °C körül alakul. Az ősz ideális időpont a strandoláshoz, úszáshoz és a vízi sportokhoz. A víz hőmérséklete még a késő őszi hónapokban is alkalmas a fürdőzésre, de a hűvösebb levegő hőmérséklete miatt kevesebben merészkednek a vízbe.

Tél (december, január, február)

A tél a leghűvösebb évszak a Kanári-szigeteken, de a hőmérséklet még így is kellemes, átlagosan 18-20 °C körül mozog. A csapadékmennyiség kissé megnövekszik, de még így is kevés eső esik. A tél ideális időpont a túrázáshoz, a kerékpározáshoz és a golfjátékhoz.

A téli hónapokban az óceán vízhőmérséklete a legalacsonyabb, 18-19 °C körül alakul. A víz hőmérséklete csak a bátrabbakat csábítja a fürdőzésre, de a vízi sportok szerelmeseinek ideális időjárást nyújt a szörfözéshez és a kitesurfinghez.

Szubtrópusi időjárás

A Kanári-szigetek, gyakran az „örök tavasz szigetei”, egyedi éghajlati jellemzőkkel büszkélkedhetnek, amelyek egész évben kellemes időjárást biztosítanak. Az Atlanti-óceán közepén, az afrikai partoktól nyugatra fekvő szigetcsoport éghajlata szubtrópusi, amelyet enyhe télek és nem túl forró nyarak jellemeznek. Az átlagos hőmérséklet télen 18-21°C között mozog, míg a nyári hónapokban 24-28°C közötti értékeket mérhetünk, így a szigetek ideális úti cél a napfény és a tengerparti pihenés szerelmeseinek.

Az évszakonkénti időjárási viszonyok közötti különbség viszonylag kicsi, ami lehetővé teszi, hogy a látogatók az év bármely szakában élvezzék a szigetek természeti szépségeit és szabadtéri tevékenységeit. A tél hónapjaiban valamivel több a csapadék, különösen a szigetek északi részein, de ez általában rövid esőzéseket jelent, amelyek gyorsan helyet adnak ismét a napsütésnek. A nyár ideális időszak a vízi sportok és a tengerparti kikapcsolódás számára, a hőmérséklet kellemes marad, és az alacsony páratartalomnak köszönhetően a hőség ritkán válik elviselhetetlenné.

A Kanári-szigetek időjárásának egyik legjelentősebb előnye a szélrendszer stabil jelenléte, amely hűsítő hatással bír a legforróbb napokon is, és lehetővé teszi a vitorlázás, szörfözés és egyéb vízi sportok űzését az év nagy részében. Az állandóan kellemes időjárás, a gyenge szél és a tiszta égbolt tökéletes feltételeket teremt az éjszakai csillagmegfigyelésre is, amely a szigetek egyik kiemelkedő turisztikai vonzereje. Az éghajlati viszonyok tehát nem csupán a napfényes pihenést, hanem számos kalandos tevékenységet is kínálnak a látogatóknak egész évben.

Extrém időjárási helyzetek, Calima

A Kanári-szigetek időjárása bár általában kellemes és kiszámítható, előfordulhatnak extrém időjárási helyzetek, amelyek befolyásolhatják a látogatók terveit.

A legjelentősebb ilyen jelenség a „Calima”, egy száraz, forró szél, ami Afrika felől hozza magával a homokot és a port, időnként jelentősen csökkentve a látási viszonyokat és növelve a levegő szennyezettségét. Bár a Calima általában csak néhány napig tart, fontos, hogy a tájékozódj az aktuális időjárás-előrejelzésekkel kapcsolatban, és alkalmazkodj az esetleges változásokhoz, például kerülve a szabadtéri tevékenységeket ezekben az időszakokban.

Az elővigyázatosság és a megfelelő előkészületek kulcsfontosságúak a Kanári-szigeteken való tartózkodás során. Ajánlott napvédő krémet, kalapot és megfelelő mennyiségű vizet magaddal vinned, különösen a túrázás vagy a hosszabb szabadtéri tevékenységek során. Továbbá strandiolás vagy úszás esetén rigyelni kell az erős áramlatokra is.

A Kanári-szigetek időjárása egész évben vár!

Akár a tengerparti pihenés, a túrázás, a vízi sportok, vagy a kulturális programok szerelmese vagy, a Kanári-szigeteken az időjárást illetően garantáltan megtalálod a tökéletes nyaralási lehetőséget. A kellemes időjárásnak köszönhetően a szigetek bármely évszakban ideálisak a kikapcsolódásra.