A Kanári-szigetek nem véletlenül közkedvelt kirándulóhely egész Európában, és ma már sok magyar számára is. Tehát a Kanári-szigeteket kár kihagyni, akár csak egy hosszú hétvégére is. De sokakban – és valljuk be, joggal – merül fel a kérdés, hogy vajon mikor érdemes a Kanári-szigetekre menni?

A Kanári-szigetek éghajlata

Ahhoz, hogy választ kapjunk a kérdésre, hogy melyik a legjobb időpont az évben, amikor ezt a gyönyörű szigetcsoportot érdemes meglátogatni, érdemes nagyon röviden megnézni a szigetek éghajlatát. Na persze nem tudományos szinten, csak egyetlen bekezdésben.

A Kanári-szigetek ugyanis egy Spanyolországhoz tartozó szigetcsoport Afrika, pontosabban Marokkó dél-nyugati partjaitól 100-300 km-re nyugatra az Atlanti óceánban. Mivel a szigetek az északi szélesség kb. 28 fokánál helyezkednek el, „nem sokkal” találhatók északra a ráktérítőtől.

Na persze ahogy írtam, ez nem feltétlenül tudományos megközelítés, egy nagyon fontos dolgot azonban meg lehet alapozni és érthetővé lehet tenni vele: A Kanári-szigeteken a hőmérséklet szinte egész évben azonos.

Mikor érdemes a Kanári-szigetekre utazni?

A fentiek alapján szinte bármikor érdemes a Kanári-szigetekre utazni. És habár ez egy kicsit személyes vélemény, de én leginkább a késő-őszi (október-november), esetleg téli hónapokat (december-február) javaslom leginkább.

Hogy miért, az kiderül kicsit lejjebb.

Kanári-szigetek strandolók szeptember
Strandolók a Kanári-szigeteken szeptember utolsó napjaiban

Itt mindig meleg van

Természetesen a nyári hónapok itt is melegebbek és szárazabbak, de a különbség messze nem akkora, mint amihez mi például Magyarországon hozzászoktunk. Santa Cruz de Tenerifén például míg a legmelegebb júliusban 25 fok az átlaghőmérséklet, addig a leghidegebb januárban is csak 18 fokig hűl le.

A turisták létszáma is nagyjából azonos az év szinte minden hónapjában, tehát nem igazán lehet az alapján eldönteni az utazás legjobb időpontját, hogy mikor vannak többen vagy kevesebben.

Viszont akkor marad egy szubjektív tényező. Mégpedig hogy egy hűvös-hideg őszi Magyarországról igazán szuper érzés egy kellemesen meleg, de mégsem forró nyári hangulatba eljönni. Ráadásul októberben még az óceánban is simán lehet fürdeni.

A téli hónapokban persze a hőmérsékletkülönbség még jelentősebb Magyarország és a Kanári-szigetek között, tehát ebből a szempontból az is egy elég javasolt időpont. Azt viszont tudni kell, hogy akkor már az óceán vize 18-20 fok körülre hűl le, ami azért tapasztalatom szerint már csak a legbátrabbak számára fürdőzős hőmérséklet.

De a szigetek persze ekkor is gyönyörűek, a magyar télhez képest a 18-20 fok és a rengeteg napsütés igazán kellemes.

Tehát összegezve tényleg majdnem teljesen mindegy, hogy mikor jössz a Kanári-szigetekre, szinte garantáltan jól fogod érezni magadat!