A Teide vulkán, vagy egyszerűen csak Teide a Kanári-szigetek egyik legkedveltebb szigetének, Tenerfiének az egyik gyöngyszeme, és méltán talán legnépszerűbb látnivalója.

3718 m-es magasságával a Teide meghatározó látvány nem csak a sziget szinte minden egyes pontjáról, de már a repülőről is. Ráadásul a vulkán meglátogatása egy olyan élmény, ami szinte kihagyhatatlan akár itt nyaralsz, akár itt élsz.

Teide: Kényelmesen 3000 m felett

A Teide vulkán nagyon könnyen megközelíthető. Egyrészt a sziget szinte bármely pontjáról 1-1,5 óra alatt elérhető autóval de akár menetrendszerinti busszal is. Másrészt egészen 3555 méterig kényelmesen és egyszerűen fel lehet jutni a Teleférico – magyarul felvonó vagy lanovka – segítségével. A Kanári-szigetek elhelyezkedésének köszönhetően pedig még télen sem kell nagyon hideg időre számítani.

Így azt kell mondani, hogy talán éppen a Teide az a lehetőség, ahol Magyarországhoz legközelebb és legkényelmesebben tudjuk kipróbálni az év bármely szakában, hogy milyen is 3000 méter fölött.

Teide turistaút

De nézzük részletesebben, hogy turistaként mik azok a hasznos információk, amiket a Teidével kapcsolatban tudni érdemes!

A Teide megközelítése

A Teide „lábához”, vagyis a felvonó alapállomásához – ami maga is 2356 m magasan van – nagyon könnyen el lehet jutni akár bérelt autóval, akár menetrendszerinti busszal.

Megmondom őszintén, magyarként már ez is önmagában élmény. Egyrészt az ember olyan tájakon utazik, mintha tényleg a Marson lenne. Másrészt nagyon jól karbantartott országúton jutsz el ide, és közben ha belegondolsz, hogy már itt 2000 m felett vagy, akkor az az Alföld országából érkező turistának bizony szintén hatalmas döbbenet.

Teide látkép

Ha autóval érkezel, akkor a sziget minden oldaláról vezet ide út. Egyszerűen írd be a navigávcióba, hogy „Teleférico del Teide” (Teide felvonó), és odavezet. Északról a TF-24 vagy TF-21, délről a TF-21, míg nyugatról a TF-38 út hoz ide.

Tnerife TF-21 út

A felvonó alsó állomásánál található parkoló elég gyorsan megtelik, itt készülj arra, hogy akár több száz méteres vagy még hosszabb utat kell gyalog megtenni, ha 11-12 óra után érkezel.

Az egyébként is nagyon jó buszközlekedéssel ellátott szigeten két menetrendszerinti járat is elhoz a vulkánhoz. Az északi partról a 348-as (menetrend a linkre kattintva) Puerto de la Cruzból indulva, míg a déli partról a 342-es (kattints a menetrendért) Costa Adeje / Los Cristianos felől hoz fel ide. Azt azonban fontos tudni, hogy a buszok csak naponta egyszer közlekednek: reggel indulnak fel és koradélután vissza.

Hogyan juss fel a Teidére

Ahogy följebb írtam, már maga a 2356 m magasan fekvő alsó állomás is egy élmény. Viszont ha az ember itt van, akkor kár kihagyni magát a csúcsot, illetve legalább a felvonó felső állomását. Ennyire egyszerűen és kényelmesen ugyanis nem sok helyen juthatunk fel 3000 m fölé.

A Teide „meghódítására” három lehetőségünk van. Ezekhez előre kell gondolkoznunk és adott esetben foglalnunk.

1. Teide felvonó / lanovka

A Teleférico del Teide, vagyis a Teide felvonó nem visz fel egészen a csúcsra. A felső állomás „csak” 3555 méteren van, ide viszont nagyon könnyen feljuthatunk. Egy oda-vissza út ára 2024-ben 40 Euró felnőtteknek, 20 Euró gyerekeknek.

Teide felvonó

Amire figyelni kell, hogy ez egy nagyon felkapott kirándulóhely, tehát felejtsd el, hogy megjelensz és jegyet veszel. Van némi esélyed rá, de mindenképpen javasolt inkább előre online foglalni ezen a linken.

A foglalás pontos időpontra szól. Mivel a parkolás sokszor nagyon nehézkes a környéken, ezért mindenképpen javasolt jóval a jegyen lévő indulás előtt megérkezni.

Fontos megjegyezni, hogy mivel egy magas hegyről és a természetről van szó, ezért vihar előfordulhat. Ilyen esetben a felvonót bármikor leállíthatják, akár több napra is. Ha így alakul akkor a megadott email címen vagy telefonszámon küldenek értesítést, és a jegyed áttehető egy másik alkalomra, amikor van még szabad hely. Viszont ezzel mindenképpen érdemes számolni, hiszen ha csak néhány napra utazol a Kanári-szigetekre, akkor sajnos akár a leggondosabb tervezés esetén is elmaradhat a Teide-túra.

2. A Teide csúcsa

A Teide csúcsára feljutni már nehezebb dió. Elméletileg bárki felmehet, gyakorlatilag viszont a terület védelmének érdekében a felvonó felső állomásától már csak előzetes bejelentkezés alapján, korlátozott számban lehet a csúcsra felmenni.

Ez nem kerül pénzbe, és a foglalással csak magát a jogosultságot szerzed meg. Tehát a felvonó felső állomásától a csúcsig már gyalog kell menni – ráadásul készülj egy elég meredek túrára 3500 m fölött, ahol már érezhetően kevesebb az oxigén.

Teide csúcsa

A helyek nagyon korlátozottak, és az érdeklődés hatalmas. Emiatt általában 1-2 hónapra előre már minden engedélyt kiadnak. Tehát ha a Teide vulkán csúcsára szeretnél feljutni, akkor azt érdemes nagyon hamar, legalább 3 hónappal az út előtt lefoglalni.

Az engedély online erre a linkre kattintva kérhető.

3. Gyalog a Teidére

Van arra is lehetőség, hogy a Teidén a felvonó felső állomásáig (eddig a szintig nem kell külön engedély) gyalog, rendes turistaúton menjünk fel. Ezt akár keverhetjük is a felvonóval: csak egyik irányba veszünk jegyet (ez féláron elérhető), és a másik irányba – akár le, akár fel – gyalog megyünk.

Ebben az esetben készülj azért mindenképpen egy kemény túrára, és ezt tényleg csak akkor javaslom, ha valakinek van a hegymászásban gyakorlata. Nem különösebben nehéz maga a terep – bár én személyesen nem másztam meg -, viszont egyrészt a kb. 8 km-es úton a szintkülönbség a parkoló és a felső állomás között 1200 méter, ami gyakorlatlan hegymászónak önmagában is lehet megterhelő. Másrészt 3000 méter fölött már érezhetően kevesebb az oxigén, ami szintén nehezíti a mászást, és akár nem várt helyzetet is okozhat, ha valakinek ebben nincs gyakorlata. Harmadrészt pedig nagy különbség lehet az időjárásban a parkoló és a felső állomás között.

Hogyan öltözz a Teidére?

Ha a Teidére mész, mindenképpen érdemes az öltözködést átgondolni. A parkoló szintjén (felvonó alsó állomás) általában a szigeten szokásoshoz hasonló az idő, ez a legtöbb esetben 20-30 fok között van.

Viszont ha felmész a felvonóval, akkor a felső állomásnál sokszor olyan, mintha egy másik világba érkeznél. És nem csak a kevesebb oxigén, de a hideg és a szél miatt is. Mindehhez hozzájárul egy elég alattomos napsütés: a hideg és a magasság miatt annyira nem érzed, de pillanatok alatt leégsz ha nem viselsz sapkát vagy hosszabb ruhát.

Tehát az alsó állomásra javasolt a Tenerifén megszokott rövidnadrág-póló, vagy nagyon könnyű viselet. Viszont ha felmész, akkor legalább pulóver, de inkább dzseki és mindenképpen sapka legyen nálad. Napszemüveg is feltétlenül ajánlott!

További információk a Teidéről

Az alábbi linkeken további információkat találsz a Teidéről: