A Kanári-szigetek az Atlanti-óceánban található szigetcsoport Marokkó partjaitól nyugatra. A szigetcsoport hivatalosan Spanyolországhoz tartozik, és 7+1 jelentősebb, valamint további néhány kisebb szigetből áll. De melyek a Kanári-szigetek szigetei?

A Kanári-szigetek szigetei

Az alábbiakban megadom a Kanári-szigetek nagyobb szigeteit nyugatról kelet felé haladva térképpel együtt, lejjebb pedig röviden néhány további információt olvashatsz róluk. Végül az is kiderül, hogy miért nem 8, hanem 7+1 szigetre hivatkozok.

  1. El Hierro
  2. La Palma
  3. La Gomera
  4. Tenerife
  5. Gran Canaria
  6. Fuerteventura
  7. Lanzarote
  8. La Graciosa
Kanári-szigetek szigetei

Tenerife

A legnagyobb és legismertebb, a magyar turisták részéről pedig talán legkedveltebb sziget Tenerife.

A sziget területe 2034 km², állandó lakosainak száma közel egymillió. Itt található Santa-Cruz de Tenerife, ami nemcsak a legnépesebb város a Kanári-szigeteken, de megosztva egyben a szigetek fővárosa is. Lakosainak száma 200.000, de több teljesen egybenőtt településsel egy mintegy 400 ezer fős egybefüggő városi területet alkot.

Szintén Tenerife szigetén található a Teide vulkán, ami 3718 méteres magasságával Spanyolország legmagasabb hegye.

Tenerife szigetéről további cikkeket a linkre kattintva olvashatsz.

Gran Canaria

A harmadik legnagyobb és második legnépesebb sziget Gran Canaria, ami egyben Teneriféhez hasonlóan nagyon kedvelt a nemzetközi turisták körében. A statista.com adatai szerint a két legnagyobb sziget fogadja a Kanári-szigetekre érkező turisták több, mint kétharmadát.

Gran Canaria területe 1560 km², állandó lakosainak száma kb. 850.000

Lanzarote

La Graciosával együtt (lásd lejjebb) a legkeletibb sziget. Nemzetközi szinten viszonylag jelentős turizmust vonz, bár valószínűleg a közvetlen repülőjárat hiánya miatt Magyarországról talán kevesebben keresik fel.

Területe 846 km², állandó lakosainak száma kb. 150.000 fő.

Fuerteventura

Fuerteventura szigete Gran Canaria és Lanzarote között helyezkedik el. Területét tekintve a második legnagyobb sziget, ami szintén jelentős turistaforgalmat bonyolít.

Területe 1659 km², lakosainak száma kb. 120.000 fő.

La Palma

La Palma már a kisebb szigetek körébe tartozik, 708 km²-es területével és kb. 80.000 lakosával.

La Gomera

La Gomera a saját adminisztrációval rendelkező szigetek közül a második legkevesebb lakosú. 370 km²-es területén kb. 20.000 állandó lakos él.

El Hierro

A legnyugatibb, és a saját adminisztrációval rendelkező szigetek közül a legkisebb lakossággal rendelkező sziget 269 km²-es kiterjedésű, mintegy 11.000 állandó lakossal.

Nevét ejtsd: el ijerro – a spanyolok a h betűt nem ejtik.

La Graciosa

A legkisebb a szigetek közül, La Graciosa csak 2018. óta lett hivatalosan szigetként elismerve, mint a nyolcadik a Kanári-szigetek szigetei között. Mindössze 29 km²-nyi területén csak 750 fő lakik állandó jelleggel.

Adatok forrása: Wikipedia Kanári-szigetek szócikk spanyolul.

Térkép: Hansen. A térkép CC BY-SA 3.0 licensz alapján felhasználható.