Mivel a Kanári-szigetek egy vulkáni szigetcsoport az Atlanti-óceánban, ezért a mai napig is aktív vulkáni tevékenység zajlik itt. Ennek ékes bizonyítéka történt 2021-ben, amikor La Palma szigetén kitört a Cumbre Vieja nevű vulkán.

Nézzük először az adatokat, majd lejjebb élő közvetítést láthatsz a kanári-szigeteki vulkánkitörésről, illetve a legfrisebb híreket találod a témában.

Adatok

  • Aktív vulkán: Cumbre Vieja (magyarul Öreg csúcs, Öreg hegycsúcs)
  • Koordináták: 28°36′46″N 17°51′58″W
  • Hegy magassága: 1949 m
  • Vulkáni sziget: La Palma (Kanári-szigetek észak-nyugati végében, lásd a térképet a cikk alján)
  • Kitörés kezdete: 2021. szeptember 19. 15:12 helyi idő szerint (14:12 UTC).
  • Előzmények: több földrengés 2021. szeptember 11-től
  • Kitelepítettek száma: több, mint 6.000
  • Halottak száma: 0
  • Támogatás: A spanyol Vörökereszt oldalán a linkre kattintva küldhetsz támogatást a kitelepítettek segítségére

Kanári-szigetek vulkánkitörés élőben

Az alábbi videó élőben közvetíti a Kanári-szigeteki vulkánkitörést. A videó stream nem a mi csatornánk, a tartalomért nem tudunk felelősséget vállalni.

Kanári-szigeteki vulkánkitörtés háttere

Elsőre talán meglepő lehet – főleg magyar szemmel -, hogy a Kanári-szigeteken aktív vulkáni tevékenység zajlik. A szigeteken több, mint 2 millió állandó lakos él (gondolj bele, gyakorlatilag többen, mint Budapesten), ráadásul ez Európa egyik legnépszerűbb turistacélpontja.

De a valóság mégis az, hogy ezek a szigetek nem csak vulkáni tevékenységnek köszönhetően alakultak ki, de ma is aktívak ebben a tekintetben. Talán egy kis figyelmeztetés arra nézve, hogy bizony vannak a Földnek olyan területei is, amik Magyarországnál lényegesen jobban ki vannak téve a természet erőinek.

La Palma szigetén legutóbb 1971-ben és 1949-ben is volt kitörés. A szigeteken az elmúlt évszázadokban több vulkánkitörést is feljegyeztek, Tenerifén példuál 1909-ben. A belinkelt cikk alján spanyolul egy összefoglaló táblázatot találsz az elmúlt 500 év vulkánkitöréseiről a Kanári-szigeteken.

A Kanári-szigetek térképe

Az alábbi térkép a Kanári-szigeteket mutatja be. Ezen jól látszik La Palma szigete az észak-nyugati sarokban, ahol az aktív vulkánkitörés zajlik. További információ a Kanári-szigetek szigeteiről a linkre kattintva.

Kanári-szigetek szigetei

Kanári-szigetek vulkán hírek

2021. szeptember 19.

Több, mint 25.000 kisebb földrengés után helyi idő szerint 15:13-kor (más források szerint 15:12-kor) a Cumbre Vieja vulkán kitört La Palma szigetén, a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken.

2021. szeptember 20.

Több, mint 5.000 embert telepítettek ki a közeli településekről.

2021. szeptember 21.

A lávafolyam 120 méter per órás sebességgel megközelítette Todoque települést.

2021. szeptember 24.

A vulkáni tevékenység tovább fokozódott. További települések evakuálása kezdődött meg. La Palma és La Gomera szigeteken a repülőtereket lezárták.

2021. szeptember 28.

A vulkáni lávafolyam ezen a napon érte el az óceánt.

2021. október 7.

Ezen a napon több földrengést regisztráltak, köztük egy 4,3 erősségűt 12:17 perckor Villa de Mazo közelében

2021. október 10.

A vulkáni lávafolyam elpusztította Todoque település utolsó, még álló épületeit is.

2021. október 14.

Újabb földrengés, ezúttal 4,5-ös erősségű rázta meg a környéket Villa de Mazo közelében. Másnap újabb, hasonló erősségű rezgéseket regisztráltak.

Kanári-szigetek vulkánkitörés kép forrása: Eduardo Robaina, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons