Sokan teszik fel a kérdést, hogy a Kanári-szigetek hol van. Ebben a cikkben megnézzük, hogy hol található a Kanári-szigetek.

Hol található a Kanári-szigetek?

A Kanári-szigetek, Spanyolország egyik autonóm közössége, egy varázslatos szigetcsoport az Atlanti-óceánban, mely Afrika északnyugati partjaitól, Marokkótól és Nyugat-Szaharától körülbelül 1000 kilométerre található.

A szigetek 27° és 30° északi szélesség, valamint 13° és 18° nyugati hosszúság között helyezkednek el. Ennek köszönhetően az éghajlatuk szubtrópusi, az „örök tavasz” jelenségével, amely az egész évben át tartó kellemes időjárást biztosít. Ez a földrajzi helyzet teszi lehetővé a szigeteken, hogy ritkán érintsék őket a trópusi viharok, és az ide látogatók állandóan mérsékelt hőmérsékletet élvezhessenek.

A Kanári-szigetek szigetei

Kanári-szigetek szigetei

A Kanári-szigeteket hét nagyobb sziget alkotja: Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera és El Hierro, valamint számos kisebb sziget és szikla. Minden egyes sziget egyedi geológiai jellemzőkkel rendelkezik, amelyek különféle tájakat és természeti szépségeket kínálnak, a hatalmas vulkánoktól kezdve a zöldellő erdőkön át a hosszú, homokos tengerpartokig.

A szigetek elhelyezkedése fontos stratégiai és kereskedelmi szerepet játszott a történelem során, különösen a felfedező utazások idején, amikor a hajósok megállóként használták őket az Atlanti-óceán átszelésekor. Ma a Kanári-szigetek a turizmusnak köszönhetően virágzik, amelyet földrajzi helyzetük és a rendkívül pozitív éghajlati körülmények egyaránt elősegítenek.

A Kanári-szigetek megközelíthetősége

A Kanári-szigetek turisztikai népszerűségének egyik kulcsa az egyszerű és relatív olcsó megközelíthetőség, különösen repülővel.

A szigetcsoport három legnagyobb szigetén – Tenerifén, Gran Canarián és Lanzarotén – nagy nemzetközi repülőterek találhatók, amelyek egész évben fogadnak közvetlen járatokat Európa számos városából.

Magyarországról, Budapestről is rendszeresen indulnak közvetlen járatok Tenerifére és Gran Canariára, lehetővé téve a magyar utazók számára, hogy néhány óra alatt elérjék a napsütötte szigeteket. Bécsből pedig Lanzarote szigetére is közvetlenül eljuthatunk.

A szigeteket hajóval is elérhetjük, hiszen Tenerife, Gran Canaria és Lanzarote kikötői nem csak a kereskedelmi hajóforgalmat szolgálják ki, hanem a turista és személyszállító kompokat is. A kikötők rendszeres hajójáratai összekötik a szigeteket egymással és Spanyolországgal, alternatívát kínálva azok számára, akik hajón szeretnék átélni az Atlanti-óceánon való utazás élményét. Ez a fajta utazás különösen vonzó lehet azok számára, akik több szigetet is szeretnének felkeresni a látogatásuk során, vagy élvezni kívánják a tengeri utazás romantikáját és kalandját.

A Kanári-szigetek földrajzi elhelyezkedése

A földrajzi elhelyezkedésük következtében a Kanári-szigetek rendkívül gazdag biológiai sokféleséggel rendelkeznek, aminek köszönhetőebón az UNESCO több helyszínét is Világörökségi helyszínnek nyilvánította. A szigetek otthont adnak számos, csak itt megtalálható növény- és állatfajnak, ami biológusok és természetbúvárok számára teszi őket különösen érdekessé.

Összességében a Kanári-szigetek földrajzi elhelyezkedése egyedülálló kombinációt nyújt a látogatók számára: a hozzáférhetőséget és a különleges éghajlatot, ami lehetővé teszi, hogy az év minden napján élvezzék a természet adta szépségeket. Ez a helyszín nemcsak turisztikai paradicsomként szolgál, hanem fontos kulturális és ökológiai kincsként is, amely