Santa Cruz de Tenerife Karneválja minden év februárjában vagy márciusában kerül megrendezésre – az adott évtől függően – Tenerife szigetének fővárosában, és rengeteg embert vonz a világ minden tájáról.

A világ második legfontosabb, legnépszerűbb és nemzetközileg is elismert karneváljaként tartják számon, rögtön a riói karnevál után. Részben emiatt Santa Cruz de Tenerife városa testvérvárosi kapcsolatot ápol Rio de Janeiróval.

1980-ban a spanyol Turizmusért Felelős Államtitkárság a „Nemzetközi Turisztikai Érdeklődésre Számot Tartó Ünnepség” címmel tüntette ki a tenerifei karneválkt. Célja, hogy az UNESCO szellemi kulturális örökségévé váljon.

1987-ben Celia Cruz énekesnő a Billo’s Caracas Boys-szal együtt vett részt a Chicharrero Karneválon. A koncerten 250 000 ember vett részt, ami bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a legnagyobb létszámú közönség, amely szabadtéri koncerten vett részt. 2019-ben Juan Luis Guerra ritmusára több mint 400 000 ember táncolt a karneválon, ezzel megdöntve Celia Cruz 1987-es rekordját. Bár igaz, hogy hivatalos közjegyző hiányában ez a szám nem került be a Guinness Rekordok Könyvébe.

A Tenerifei Karnevál története

A Tenerifei Karnevál gyökerei mélyen a múltba nyúlnak vissza, az első európai telepesek érkezéséig, és talán még azelőttre is.

Kezdetben egyszerű, spontán ünneplések voltak, ahol az emberek a nemek közötti ruhacsere gyakorlatával és maszkviseléssel fordítottak hátat a megszokott társadalmi normáknak. Az 1605-ben Gaspar Luis Hidalgo által említett szokások már a karnevál korai formáit tükrözik, ahol az emberek szabadságukat ünnepelték a mindennapi szabályok és korlátok meghaladásával.

A 18. század végére a Tenerifei Karnevál már jól dokumentált esemény volt, amelyet a szigetre látogatók is megörökítettek. Lope Antonio de la Guerra Peña naplója 1778-ból említést tesz egy Santa Cruz de Tenerifében tartott táncról, amely már a karnevál korai elemeit, mint a comparsas (kongás zenekarok) jelenlétét tükrözi. A 19. század folyamán a karnevál tovább fejlődött, és a maszkviselés, valamint az alsó és felső osztályok közötti határok elmosódása jellemzővé vált, ami a társadalmi hierarchiák átmeneti felfüggesztését tette lehetővé.

A 20. század során, különösen a diktatúrák idején, a Tenerifei Karnevál új kihívásokkal nézett szembe. A Miguel Primo de Rivera és Franco tábornok diktatúrái alatt a karnevált „Téli ünneppé” átnevezve próbálták meg kerülni a rendezvény elleni tiltásokat. A karnevál továbbra is létezett, és az emberek továbbra is ünnepeltek, ami a fesztivál ellenálló képességét és a helyiek kultúra iránti elkötelezettségét mutatja.

Tenerife Karnevál reklám 1976
Tenerife Karnevál reklám 1976-ból. Kép: Koppchen, Wikimedia, CC BY 3.0

Királynőválasztás

A karnevál történetében kiemelkedő esemény a királynőválasztás hagyománya, amely az 1960-as évek óta vált szerves részévé az ünnepségeknek.

A királynőválasztás nem csupán egy szépségverseny. Ez egy hónapokon át tartó munka csúcspontja, ahol a résztvevők lenyűgöző, gyakran több száz kilogrammot meghaladó jelmezekben vonulnak fel. A királynő és udvarhölgyei választása a karnevál központi eleme, amely nemzetközi figyelmet is vonz a szigetre.

Tenerife karnevál királynőjelölt
A Tenerifei karnevál 2001-es királynőjelöltje. Fotó: TDT, Wikimedia, CC BY-SA.

A Tenerifei Karnevál nem csak egy látványos esemény; fontos társadalmi és kulturális jelentőséggel bír a sziget lakói számára. Egy olyan időszak, amikor a közösség tagjai összegyűlnek, hogy megünnepeljék kulturális örökségüket, és kifejezzék összetartozásukat. A karnevál lehetőséget ad a szigetlakóknak, hogy felszabaduljanak a mindennapi élet gondjaitól, és részt vegyenek egy olyan ünneplésben, amely egyesíti a hagyományt és az innovációt, megőrizve ezzel Tenerife szellemét és kulturális identitását.

Hogyan zajlik a Tenerifei Karnevál?

A Santa Cruz de Tenerife utcáin zajló ünneplések a karnevál előtti pénteken kezdődnek egy nyitó felvonulással, amely a csúcspontját éjszaka éri el, amikor ezrek táncolnak hajnalig különféle jelmezekben.

Az ünnepélyek ezután éjszakáról éjszakára folytatódnak hamvazószerdáig. Ezen a napon a Santa Cruz de Tenerife-i emberek a „szardínia temetésével” (entierro de la sardina) hivatalosan is befejezik a karnevált. Azonban a buli a következő hétvégén, amelyet a piñata hétvégéjeként ismernek, újra kezdődik.

Tenerife Karnevál felvonulás
Tenerife Karnevál felvonulás

A fesztiválnak két része van: a hivatalos karnevál és az utcai karnevál. A hivatalos karneválban száz csoport vesz részt, többek között murgák, comparsák, rondallák és más zenei csoportok. Az utcai karnevál lazábban szervezett, és magában foglalja az utcákon ünneplő embereket. Naponta ezrek vesznek részt az utcákon, többségük a karneváli hagyományoknak megfelelően álruhában.

Tenerife Karnevál időpontja

A Santa Cruz de Tenerife Karneválja minden év februárjában vagy márciusában kerül megrendezésre – az adott évtől függően –, és a világ minden tájáról rengeteg embert vonz a szigetre.

Ennek a csillogó, színes ünnepnek a szívében a Kanári-szigetek legnagyobb szigetének fővárosa, Santa Cruz de Tenerife áll, és a karnevál a világ második legnépszerűbb fesztiváljaként van számon tartva, közvetlenül a riói karnevál után.

Összefoglaló

Ez a karnevál nem csak egy hétig tartó őrület; egy olyan kulturális esemény, amely képes összehozni az embereket mindenhonnan, hogy megünnepeljék az élet vibrálását, a zene, a tánc és a fantázia varázslatát.

1980-ban a rendezvényt hivatalosan is „Nemzetközi Turisztikai Érdeklődésre Számot Tartó Ünnepségként” ismerték el, ami nem csak a karnevál jelentőségét emeli ki, hanem azt is, hogy milyen fontos szerepet játszik a turizmus és a kulturális örökség területén.

Egy olyan eseményről van szó, ahol a hivatalos ceremóniák és az utcai ünneplések egyaránt helyet kapnak, több száz csoport – murgák, comparsák és rondallák – részvételével, amelyek mind hozzájárulnak a karnevál egyedülálló hangulatához. Az ünneplések az utcai karnevállal kezdődnek, ahol a résztvevők, többnyire jelmezben, az utcákon ünnepelnek, így teremtve meg azt a különleges atmoszférát, ami csak a Santa Cruz de Tenerife Karneválján tapasztalható meg.

A Tenerifei Karnevál így nem csak egy esemény; egy olyan kulturális örökség, amely évről évre összehozza az embereket, hogy együtt ünnepeljék az életet, a kreativitást és a közösségi összetartozást, emlékeztetve minket arra, hogy a világ minden tájáról érkező látogatók számára a Santa Cruz de Tenerife Karneválja több mint csak egy fesztivál: egy életre szóló élmény.