Talán elsőre furcsán hagzik ez a kombináció – hosszú hétvége a Kanári-szigeteken –, de ahogy látni fogod, egyáltalán nem ördögtől való elképzelés. (Videós élménybeszámoló hamarosan!!)

Kipróbáltam, és nyugodt szívvel mondhatom, hogy ha csak pár napod van egy tenerifei kirucccanásra, vagy éppen szeretnél egy kicsit tartalmasabb, szokatlanabb, mondhatni egzotikusabb hétvégét eltölteni valahol, akkor legközelebb legyen ez a lehetőség is a tarsolyodban!

Most pedig lássuk a tapasztalatokat, vagyis hogy milyen egy 3 napos hosszú hétvége Tenerifén, a Kanári-szigeteken!

Wizz Air Budapest Tenerife

Oda-vissza a Wizz Air Budapest Tenerife járatával utaztam, ami nem csak praktikus megoldás, hiszen jelenleg ez az egyetlen non-stop járat Magyarországról Tenerifére, de egyben elég jól behatárolja, hogy az időpontokat illetően hogyan is képzelj el egy kanári hosszú hétvégét.

Wizz Air Kanári-szigetek járat

A gépek pénteken és hétfőn indulnak, és még a napon belüli menetrend is szinte tökéletes egy ilyen kirándulásra. A péntek déli Budapesti indulás még lehetőséget ad akár egy-két dolgot elintézni otthon, az 1 órás időeltolódásnak valamint az eleve inkább estébe nyúló spanyol életnek köszönhetően pedig érkezés után is van lehetőség még aznap a hely hangulatát magunkba szívni, akár egy tengerparti séta, akár egy jó vacsora keretében. Hétfőn visszafelé pedig egész kora délutánig miénk a sziget: elég kb. fél 4-4 körül kiérkezni a repülőtérre.

Az út nem rövid, 5 és fél óra a gépen. Ez már-már egy transzatlanti utazással ér fel, és persze a Wizz Air gépei nem a nagy helyről vagy a szolgáltatásaikról híresek. De a személyzet kedves, az ülések pedig a heringeffektus ellenére is viszonylag kényelmesek. Egy jó könyvvel vagy saját filmmel az út könnyen kibírható. Erre amúgy szükség is van, a Wizz Air gépeken nincs semmilyen fedélzeti szórakoztató egység.

Olaszország, a Földközi-tenger és Afrika északi része után egészen hamar felbukkannak a Kanári-szigetek, és a gép megkezdi süllyedését Tenerife déli repülőterére. A sziget jelképe, a Teide vulkán uralja a látképet – persze ha a megfelelő oldalon ülsz a gépen. Az elsőre meglepő, hatalmas fedett ültetvényeken mind banánt termesztenek, ami a dohányon kívül a sziget fő mezőgazdasági terménye. Ez a fajta kanári banán amúgy sokkal kisebb, mint amit általában otthon megszoktunk, de nagyon finom. Amikor én érkeztem, az óceáni szelek még egy kis élvezetesen rázós landolással is megajándékoztak – errefelé ezzel gyakran számolni kell.

Maga a tenerifei repülőút amúgy akár egészen olcsón is megúszható. Ha elég rugalmas tudsz lenni az időpontokat illetően, ha nem ragaszkodsz a főszezonhoz, és ha megelégszel az utastérben elhelyezhető kisebb bőrönddel, akkor oda-vissza akár 40-60 ezer forintból kijön a repülőjegy. Én bőröndöt is vittem – elsősorban hogy tudjak a gyerekeknek ajándékot hazahozni –, így 133.240 Ft-ot fizettem az oda-vissza útért szeptember végén, nagyjából 3 héttel előre foglalva a jegyet.

A Kanári-szigetek időjárása

Apropó főszezon. Talán az egyik ok, amiért egy kanári-szigeteki kiruccanás vonzó lehet, az éppen a szigetek időjárása. Mivel nagyon közel vagyunk a Ráktérítőhöz – a Kanári-szigetek a Szaharával egy magasságban, Marokkó déli határától pár száz kilométerre nyugatra találhatók –, ráadásul szó szerint az Atlanti Óceán közepén, ezért errefelé nincs a klasszikus, otthon megszokott négy évszak.

Szinte minden hónapban hasonló az idő, nappal a hőmérséklet télen is 20 fok körül van és nyáron sem megy 30 fölé, míg éjszaka nagyjából 15 és 22 foknál sosincs hidegebb. Nemhiába Tenerifére gyakran hivatkoznak úgy, mint az örök tavasz szigetére. Igazi, kellemes és enyhe idő az év minden szakában – szóval ide épphogy nem főszezonban érdemes jönni. A hűvös otthoni őszi időjárásból kimozdulni és például októberben rövidnadrágban járni 25 fokban, már magában ezért megérheti egy tenerifei kirándulás.

Na de mi is pontosan Tenerife?

Ha már Tenerife, akkor ez a Kanári-szigetek 8 nagyobb szigete közül a legnagyobb és legnépesebb, és egyben az egyik legkedveltebb turistacélpont. Ha Magyarországról hosszú hétvégére érkezel, akkor felejtsd el a többi szigetet. Közvetlen járat hétvégén csak ide jön, és ebbe a pár napba a szigetek közötti utazás már nem igazán fér bele. Gran Canariára ugyan a Ryanair is repül közvetlenül, de csak hetente egyszer, hét közepén.

De Tenerife önmagában is elég látnivalót kínál nem csak egyetlen hétvégére, de akár hosszabb távra is.

Mielőtt megnéznénk a legérdekesebb látnivalókat és hogy én mit jártam be az itt eltöltött 3 nap alatt, két fontos dolog, amivel szinte minden utazásnál érdemes számolni, a Kanári-szigeteken legalábbis erősen javasolt: ez pedig a szállás és az autóbérlés.

Szállás

Engem nem nagyon fogsz szervezett utazások környékén megtalálni, és talán „hosszú hétvége a Kanári-szigeteken” címmel nem is próbálnak ilyet szervezni itthon. Nem egy nagy piac na, valljuk be. Ha már valaki turistaként jön ide, szeretne legalább egy hetet eltölteni. De ez ne tartson vissza akár téged sem egy hétvégi kiruccanástól – engem sem tartott vissza, és az élmény megérte. De már csak ezen okok miatt is hosszú hétvége esetén a szállást magadnak kell lefoglalnod.

Mivel a sziget gazdasága nem kis részben a turizmusra épül, ez azért nem lesz olyan nehéz. Én a Vigilia Park hotelben szálltam meg Puerto de Santiagoban, ami ha jól értettem elég népszerű a magyarok körében. Nagyon elégedett voltam a hellyel, a 3 éjszaka 180 Euróba került egy nappali + 1 hálószobás, csodás kilátással ellátott szobában vagy inkább apartmanban.

Kanári-szigetek óceán látkép

Ráadásul ennek a helynek nagy előnye, hogy jól megközelíthető, de mégsem az úgynevezett turistagyárakban található. A sziget déli részén ugyanis néhány település már nem szól másról, mint a százasával vagy akár ezresével Európa és a világ minden tájáról idehordott turistákról. Lehet, hogy van akinek ez bejön, de én úgy vagyok vele, hogy ha legalább egy kicsit magamba szívhatok a helyiek életéből, akkor miért ne?!

Ráadásul ami a plusz poén, hogy itt a Vigilia parktól egy köpésre található talán a világ legszebb kilátással rendelkező Lidl-je! Csak gondolj bele, legközelebb amikor leugrasz vásárolni, és a pénztártól való távozás után nem a reklamáción, hanem az óceáni kilátáson járnak a gondoltaid. Azért valljuk be, ilyet nem lát minden nap az ember…

Autóbérlés

Na és az autóbérlés. A szigeten nagyon jó ugyan a tömegközlekedés, de ha csak pár napra jössz, és sok mindent szeretnél megnézni, akkor ezt nem nagyon fogod tudni megoldani bérelt autó nélkül. A jó hír viszont, hogy a Kanári-szigeteken általánosságban minden elég olcsó. Így ha már rá tudod magad szánni egy hosszú hétvégére vagy egy utazásra errefelé, akkor egy autó bérlése sem fog földhöz vágni.

Akár napi 20 Eurótól is tudsz kocsit bérelni, nekem ez a GLA180-as automata Mercedes 137.22 euró volt erre a 3 napra, Forintban 46.983 Ft-ot vontak le a kártyámról. Ez az összeg a biztosításon át mindent tartalmazott, ezen kívül tényleg csak a benzinre kellett költeni – de ez is olcsó errefelé. Amikor én itt jártam, akkor egy liter benzin 98 Eurócent volt, míg otthon ugyanekkor 390 Ft. Vagyis kb. 15 %-kal olcsóbban lehetett akkor kint a szigeteken tankolni. A tankolásra egyébként Forintban összesen 18.024 Ft ment el, és ebből elég rendesen bejártam Tenerifét oda-vissza, fel és le.

Kanári-szigetek bérelt autó Mercedes GLA 180

Miért olcsó a Kanári-szigetek?

A Kanári-szigetek általában olcsó. Na persze nem nagyságrendekkel kerülnek kevesebbe a dolgok mint Magyarországon, de a szigetek adózási szempontból speciális elbírálás alá esnek Spanyolországban, ami praktikusan annyit jelent, hogy minden adónem jóval kisebb, mint általában Európában.

Ennek köszönhetően pedig szinte minden olcsóbb, mint akár otthon. A benzin, a szállás vagy egy éttermi fogyasztás, illetve a bolti vásárlások is.

Csak hadd adjak néhány példát. Egy szuper tengerparti vacsora, szó szerint az óceán partján 53,90 Euróba, vagyis kb. 18.000 Ft-ba került. 3-an ettünk és ittunk, összesen 2 nagy Paellát tenger gyümölcseivel és 2 spanyol specialitást – gambas al ajillot, vagyis fokhagymás rákot rendeltünk.

Gambas al ajillo
Paella de mariscos

Egy másik helyen, ahol 2 adag igazán bőséges angol reggelit fogyasztottunk 3 kávéval, 18,20 Euró, nagyjából 6100 Ft volt a számla végösszege.

Tenerife angol reggeli

Persze az mindig relatív, hogy kinek mi az olcsó, de hasonlítsd össze eszeket az árakat azzal, hogy 3 ember mennyit fizetne hasonló ételekért mondjuk Budapesten.

Tenerife látnivalók 3 napban

De nézzük, hogy a látnivalókat illetően mire is elég 3 nap, azaz egy hosszú hétvége Tenerifén.

Strandok

Az első javaslatom, hogy egy jó strandolást semmiképp se hagyj ki! Ha csak sétálsz egyet az óceán partján, már ez is élmény. De teljesen mindegy, hogy az évnek melyik szakában jössz, szinte biztos, hogy fürödni is lehet. 20 fok alá még a téli hónapokban sem nagyon megy az óceán vize, nyáron pedig 22-23 fokos is lehet. Ha süt a nap, akkor pedig a sekély homokos partokon egészen kellemesre felmelegszik a víz.

És itt hatalmas élményekt élhetsz át akár pár méterre a parttól! Könnyűbúvár felszerelést ugyan én nem vettem magamra, de még egy egyszerű snorkel maszk segítségével is ilyen látványban volt részem. És mindezt szeptember utolsó napjaiban, kellemes, hidegnek egyáltalán nem mondható vízben, amikor Magyarországon már javában a télre készültünk!

Kanári-szigetek tenger alatti halak

Az északi part

A déli és dél-nyugati parton találhatóak a népszerűbb, turisták által gyakran látogatott strandok, de ha igazi élményre vágysz, akkor mindenképp látogasd meg az északi part egyik eldugodtabb tengerpartját. A strandokat errefelé is, mint a szigeten mindenhol fekete homok borítja, de itt a sziget észak-keleti csücskében a hatalmas hullámok teszik tényleg felejthetetlen élménnyé az Atlanti óceánban fürdőzést.

Ez a terület amúgy eléggé távol van mindentől, csak jó egy órás hegyi kanyargás után lehet eljutni, és közben lélegzetelállító élményben lesz részed. Én nagyon nem bántam meg, hogy az itt töltött pár napból az egyik délután az északi hegyek között való csavargással telt el. Ráadásul a szigetnek ezen a részén az észak-keleti szelek által hozott párás levegőnek köszönhetően a növényzet hihetetlenül dús, és jelentősen eltér a sziget más részein megszokott, sokszor inkább marsbéli tájra hasonlító látványától.

Tenerife északi part

Teide

Na persze ha van valami, amit akár néhány napos, akár több hetes itt tartózkodás alkalmával is meg kell nézni, az a Teide. Egy működő, 3718 méter magas vulkán, aminek akár a tetejére is felmehetsz. Működő vulkán ugyan, de az utolsó kitörése 1909-ben volt, és évente 4 millió turista látogatja a körülötte kialakított nemzeti parkot, tehát nem nevezném veszélyes helynek.

Teide vulkán

Tulajdonképpen maga az egész sziget egy hatalmas, az óceánból kinőtt hegy, aminek valahol a közepén található a Teide télen néha hófödte csúcsa.

Egészen 2300 méterig nagyon jól karbantartott, kiváló minőségű utakon lehet ide eljutni a sziget minden pontjáról. Már ez önmagában hatalmas élmény, hiszen egyrészt itt már nem ritkán olyan érzése van az embernek, mintha leginkább a Marson járna. Másrészt ezen a tökéletes minőségű úton vezetve nem feltétlenül gondolsz arra, hogy már jócskán 2000 méter fölött jársz.

Innen aztán akár gyalog is lehetne följebb menni, de ennél sokkal barátságosabbnak tűnt a felvonó, ami majdnem a csúcsig felvisz. Magához a csúcstámadáshoz amúgy külön engedélyre van szükség, amit bárki megkérhet online is. De mivel a helyek általában 2-3 hónappal előre elfogynak, én lemaradtam erről a lehetőségről. Amit végül nem bántam, de erről kicsit később.

Teide felvonó

A felvonóra érdemes online helyet foglalni és jegyet venni. Ezt mi meg is tettük, viszont a lefoglalt időpontban akkora volt a szél, hogy reggel egy e-mailben lemondták az utat. Szerencsére még így is volt lehetőség átfoglalni, és hétfőn délelőtt megpróbálni feljutni a csúcs közelébe. Hál’ istennek a késő délutáni repülőindulásnak köszönhetően ez simán belefért még a hétfői napba.

Maga a felvonó semmi különös élményt nem tartogat, annál inkább amikor megérkezel a fölső állomásra. Itt már 3555 méteren vagy – én például még életemben nem jártam ilyen magasan a tengerszint felett. Ami azonnal feltűnik, az a hideg. Persze a 8-10 fok nem annyira hideg ha összehasonlítjuk Ausztria, Svájc vagy Szlovákiai magaslataival, de a szigeten megszokott 25 fokhoz képest már igencsak hűvös volt. De ami ennél is durvább: itt bizony az oxigénszint már csak 2/3-a annak, amit a tengerszinten vagy környékén megszoktunk. És itt a tengerszint nem is olyan elvont dolog: csak pár órával ezelőtt még szó szerint a tenger szintjén voltam.

Száz szónak is egy a vége, itt érezni fogod, hogy kevés a levegő. Én például elkövettem azt a hibát, hogy jó határozott léptekkel, mondjuk úgy majdnem futva nekiindultam a sziklás ösvénynek, és bizony hamar meg kellett állnom, és mély levegőket vennem, hogy bírjam egyáltalán a klímát.

Teide turistaút

San Cristóbal de La Laguna

Egy látnivaló fért még bele a 3 napos tenerifei kirándulásba, ez pedig a fővárossal, Santa Cruz de Tenerifével ma már teljesen egybenőtt San Cristóbal de La Laguna. Ez egy afféle kis spanyol ékszerdoboz, és semmiképp se hagyd ki, ha itt jársz. Eredetileg ez a város volt a sziget fővárosa, és ma nem véletlenül van rajta az Unesco Világörökség listáján.

San Cristóbal de La Laguna

Akár egy teljes napot is simán el lehet itt tölteni csak ebben a városban, ezek között a kicsit spanyolos, kicsit talán gyarmatias hangulatot árasztó házak között. Maga a séta már önmagában is kellemes, de rengeteg üzlet és autentikus vagy éppen modern étterem várja a pénzköltéssel kikapcsolódni vágyó turistákat. Nekem egy igen jó hamburgerest sikerült kifognom – ez persze minden, csak nem autentikus spanyol étterem – de nem is ez volt a lényeg. Egy afféle helyi kocsma teraszán azért kipróbáltuk a rendkívül egyszerű, mégis világszerte is egyre inkább népszerű spanyol édességet, a churrost. Természetesen csokoládéval – vagyis ahogy a spanyolok mondják: churros con chocolate.

San Cristóbal de La Laguna
Churros con chocolate

Ha csak 1-2 órád marad San Cristóbal de La Lagunára, akkor se hagyd ki! Tudom ez furcsán hangozhat egy kanári-szigeteki beszámolóban, de tengerpartot vagy akár magas hegyeket is könnyen talál az ember szerte Európában vagy a világban. De ezt a fajta hangulatot az épületekkel, a boltokkal, a nem zavaró arányban jelen lévő turistákkal még Spanyolországban is nehéz kifogni. Ha valami, egy San Cristóbal de La Laguna-i kirándulás is egészen biztosan igazi emlék lesz a Kanári-szigetekről!

San Cristóbal de La Laguna

Santa Cruz de Tenerife

Maga a főváros, Santa Cruz de Tenerife az én látogatásomból kimaradt. Pontosabban nem teljesen, mert a sziget északi részéről hazafelé erre jöttünk, és a tengerparti úton volt alkalmam betekinteni, ha csak egy-két utcakép erejéig is, ennek az igazi világvárosi hangulatot árasztó településnek a nyüzsgésébe és forgatagába.

Santa Cruz tényleg nagyváros. Ugyan a városhatáron belül csak 200.000-en élnek – persze magyar viszonylatban már ez sem mondható kicsinek –, de a teljes agglomeráció, több település 100%-ban összenőve és szinte egy várost alkotva félmilliónál több lakost számlál.

Ha ehhez még hozzávesszük a Kanári-szigetek gazdasági virágzását, akkor talán nem meglepő, hogy abból a pár pillanatból, amit Santa Cruzból láttam, egy kozmopolita nagyváros képe jött le, nagyrészt 10 emeletes házakkal, és néhol 20-30 emeletes felhőkarcolókkal.

Összefoglaló

Összességében én nagyon jól éreztem magam, és a Kanári-szigeteket vagy Tenerifét őszintén tudom ajánlani bárkinek, akár hosszabb, akár csak pár napos kirándulásra.

A mindig kellemesen meleg tavaszi időjárás, az óceán közelsége, a spanyolok életszeretete, a finomabbnál finomabb ételek és a szebbnél szebb tájak egészen biztosan jó kedvre fognak deríteni, az évnek bármelyik szakában és bármennyi időre is jössz ide.

Én összesen 268.262 Ft-ot költöttem az utazásra és szállásra ez alatt a három itt töltött nap alatt. Persze hogy ez sok vagy kevés, azt mindenki döntse el saját maga. Az ember sokszor otthon is elkölt ennyit egy hosszabb hétvégére, és azt gondolom, hogy a Tenerifei élmény nem hasonlítható össze egy vidéki wellness-szállodában eltöltött egyen-uszodai testáztatással. Persze ez is kinek-kinek egyéni, nekem teljesen OK, ha neked az az OK.

És persze nem kell feltétlenül ennyi pénzt költeni ahhoz, hogy Tenerifén jól érezd magad. A repülőjegy – ahogy említettem – kihozható akár feleennyiből, autóbérlés nélkül is meg lehet úszni akár még néhány érdekesebb hely meglátogatásával együtt is, és szállásból is találhatsz olcsóbbat. Csak egy példa: El Médanoban, a Tenerife Sur repülőtértől nem messze, a tengerparttól csak pár saroknyira, ebben a hangulatos hostelben akár 20.000 Ft-ból is megúszható 3 éjszaka 1 főre, reggelivel.

Mindenesetre akár több pénzzel, akár kevesebbel jössz Tenerifére, garantálom, hogy egyedi – és ha a Teide csúcsára is felmászol, akkor szó szerint is lélegzetelállító – élményekben lesz részed.