A Teide felvonó (vagy más szóhasználattal Teide lanovka) a legkényelmesebb, leggyakrabban használt módja Tenerife vulkánjának, egyeben Spanyolország legmagasabb pontjának a megközelítésére.

Nézzük, miért kötelező ellátogatnod ide, ha Tenerifén jársz, és mik a legfontosabb tudnivalók a Teide felvonó használatáról.

A Teide felvonó használata

Nézzük először a legfontosabb kérdéseket: mennyibe kerül, hogyan lehet jegyet venni.

A Teide felvonó minden nap nyitva tart általában 9 és 17 óra között, de az idénytől függően a nyitvatartási idő változik. A pontos nyitvatartási időt a hivatalos weboldalon ellenőrizheted. Rossz időjárás esetén előfordul, hogy a felvonó nem közlekedik.

Jegyeket online a Teide Nemzeti Park hivatalos honlapján, vagy helyszínen a felvonó alsó állomásánál lévő jegypénztárakban lehet vásárolni. A online vásárlás gyorsabb és kényelmesebb, és gyakran kedvezményeket is kaphatsz. Ráadásul online megvásárolva biztosíthatod, hogy tutira legyen hely az adott napon és iődpontban, amire a helyszínen vásárlás esetén nincs garancia.

A felnőtt jegy ára 40,00€, a gyerek jegy (3-13 éves korig) 20,00€ (2024-es árak). 60 éves kor felettiek, diákok, és fogyatékkal élők számára kedvezményeket biztosítanak. Csoportos jegyek is elérhetők.

A felvonó utazása 8 percig tart, és 3555 méter magasra visz fel, nem egészen a Teida csúcsára. A felvonó kabinok 44 utas befogadására alkalmasak.

A felvonó alsó állomásánál étterem, ajándékbolt, és információs központ is található. A csúcson is van egy kávézó/étterem, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a tájra.

Teide felvonó alsó állomás
A Teide felvonó alsó állomása

Hogyan juthatsz el a Teide felvonóhoz?

A Teide „lábához”, vagyis a felvonó alapállomásához – ami maga is 2356 méteren van – nagyon könnyen el lehet jutni akár bérelt autóval, akár menetrendszerinti busszal.

Bérelt autóval

Ha autóval érkezel, akkor a sziget minden oldaláról vezet ide út. Egyszerűen írd be a navigávcióba, hogy „Teleférico del Teide” (Teide felvonó), és odavezet. Északról a TF-24 vagy TF-21, délről a TF-21, míg nyugatról a TF-38 út hoz ide.

A felvonó alsó állomásánál található parkoló elég gyorsan megtelik, itt készülj arra, hogy akár több száz méteres vagy még hosszabb utat kell gyalog megtenni, ha 11-12 óra után érkezel.

Teide felvonó parkoló
Teide felvonó parkoló

Menetrendszerinti busszal

Az egyébként is nagyon jó buszközlekedéssel ellátott szigeten két menetrendszerinti járat is elhoz a Teide felvonóhoz. Az északi partról a 348-as (menetrend a linkre kattintva) Puerto de la Cruzból indulva, míg a déli partról a 342-es (kattints a menetrendért) Costa Adeje / Los Cristianos felől hoz fel ide. Azt azonban fontos tudni, hogy a buszok csak naponta egyszer közlekednek: reggel indulnak fel és koradélután vissza.

Tippek és tanácsok

A Teide felvonó használata, a Teide „megmászása” esetén az alábbiakra érdemes figyelni:

  • Időjárás előrejelzés figyelése: A Teide csúcsán az időjárás meglehetősen változékony lehet, ezért fontos, hogy indulás előtt tájékozódj az aktuális előrejelzésről. A Teide Nemzeti Park hivatalos honlapján megtalálod az aktuális hőmérsékletet, szélsebességet és csapadékmennyiséget. Szintén érdemes a linken ellenőrizni a felvonó közlekedését, hiszen rossz időben nem jár.
  • Megfelelő öltözet viselése: A csúcson a hőmérséklet jelentősen alacsonyabb, mint a tengerszinten. Ezért fontos, hogy meleg ruhát viselj. Ajánlott a réteges öltözködés, hogy szükség esetén le- vagy felvehess ruhadarabokat. A kényelmes cipő elengedhetetlen a túrázáshoz és a csúcson való sétáshoz.
  • Magassági betegség megelőzése: A Teide csúcsán a tengerszint feletti magasság 3718 méter, de még a felvonó is 3555 méterre visz. Ez megnöveli a magassági betegség kockázatát. A tünetek közé tartozik a fejfájás, hányinger, szédülés és fáradtság. A megelőzés érdekében fontos, hogy fokozatosan akklimatizálódj a magassághoz, igyál sok folyadékot, kerüld az alkoholt és a koffeint, valamint a hirtelen és megerőltető mozgásokat.
  • Tömeg elkerülése: A Teide felvonó a sziget egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága, ezért a nyári hónapokban és a csúcsidőben (délelőtt 10 és délután 2 óra között) nagy tömegre lehet számítani. Ha el szeretnéd kerülni a tömeget, érdemes a nyitvatartási idő elején vagy végén menni.
  • Online jegyvásárlás: A sorban állás elkerülése érdekében javasoljuk a jegyek online megvásárlását a Teide Nemzeti Park hivatalos honlapján. Az online vásárlás során gyakran kedvezményeket is kaphatsz.

A Teide vulkánról további tippeket olvashatsz a linkre kattintva, valamint ezen a linken egy személyes élménybeszámolóval is várlak.

Teide felvonó távolról
Teide felvonó távolról a felső állomásnál

A Teide csúcsa

Fontos megemlíteni, hogy a Teide felvonó nem visz fel egészen a csúcsig, „csak” 3555 méterre.

A terület védelmének érdekében a felvonó felső állomásától már csak előzetes bejelentkezés alapján, korlátozott számban lehet a csúcsra gyalog felmenni.

Ez nem kerül pénzbe, és a foglalással csak magát a jogosultságot szerzed meg. Tehát a felvonó felső állomásától a csúcsig már gyalog kell menni – ráadásul készülj egy elég meredek túrára 3500 m fölött, ahol már érezhetően kevesebb az oxigén.

Teide csúcsa
A Teide csúcsa

A helyek nagyon korlátozottak, és az érdeklődés hatalmas. Emiatt általában 1-2 hónapra előre már minden engedélyt kiadnak. Tehát ha a Teide vulkán csúcsára szeretnél feljutni, akkor azt érdemes nagyon hamar, legalább 3 hónappal az út előtt lefoglalni. Az engedély online erre a linkre kattintva kérhető.


A Teide felvonó története

A Teide felvonó építése 1967-ben kezdődött, és 1971-ben nyitották meg a nagyközönség számára. A felvonó építésének célja az volt, hogy a Teide csúcsát kényelmesebbé és könnyebben elérhetővé tegye a turisták számára. A felvonó megépítése előtt a csúcsra csak gyalog lehetett feljutni, ami egy megerőltető, több órás túrát jelentett.

A felvonó azóta kétszer is felújításra került. Az első felújítás 1987-ben történt, amikor a kabinokat kicserélték, és a felvonó kapacitását megnövelték. A második felújítás 2007-ben történt, amikor a felvonó vezérlőrendszerét modernizálták, és a kabinokat kényelmesebbé tették.

A Teide felvonó az idők során Tenerife egyik legkedveltebb turisztikai látványosságává vált. A felvonó évente több mint 2 millió embert szállít a csúcsra. A felvonónak köszönhetően a Teide csúcsa ma már a világ egyik legkönnyebben megközelíthető vulkáni csúcsa.

Teide felvonó érdekességek

  • A Teide felvonó a világ harmadik leghosszabb egyköteles felvonója.
  • A felvonó kabinjai 44 utas befogadására alkalmasak.
  • A felvonó utazási sebessége 8 méter per másodperc.