A Teide Tenerife szigetének vulkánja, Spanyolország legmagasabb hegye. Egyben kedvelt kirándulóhely, aminek akár egészen a csúcsáig fel lehet mászni. De mennyi a Teide magassága pontosan?

Ebben a cikkben nem csak a Teide magasságát adom meg, és nem csak néhány további érdekes adatot a magassággal kapcsolatban. De a cikk végén megpróbálok választ találni arra a kérdésre, hogy mennyire pontos is ez a magasság, és az interneten található két Teide magassági adat közül vajon melyik az igaz?

A Teide magassága – az egyszerű válasz

A Teide magassága 3718 méter.

Ez az egyszerű és gyors válasz, ami talán a legtöbb esetben elegendő. De ha érdekelnek az érdkességek, akkor feltétlenül olvass tovább, hiszen még az is lehet, hogy nem is ennyi Tenerife híres vulkánkjának a magassága…

A Teidéről egy részletesebb cikket is írtam, a linken elérheted. Ha csak egy lazább élménybeszámoló érdekel a Teidéről, akkor kattints a második linkre.

Érdekességek a Teide magasságával kapcsolatban

  • A Teide a világ harmadik legmagasabb vulkánja, ha az alapjától (és nem a tengerszinttől) mérjük. Ebben az esetben a magassága 7500 m.
  • A Teide egyben az Atlanti óceán legmagasabb hegye.
  • Tenerife – a Teidének köszönhetően – a tizedik legmagasabb sziget a világon.
  • Európa tizedik legmagasabb hegye lenne, bár földrajzilag nem, csak politikailag tartozik Európához (Spanyolország révén).
  • Mivel a Teide, mint hegy alkotja lényegében Tenerife szigetét, ezért nem csak a tengerszint feletti (abszolút) magassága, de az ún. topográfiai kiemelkedése (relatív magasság, angolul topographic prominence is 3718 m).

Most akkor 3718 vagy 3715 méter?

Ahogy följebb is írtam, az egyszerű válasz a 3718 méter. És az ember azt hinné, hogy manapság már egy hegy magasságának a meghatározásával kapcsolatban nincsenek bizonytalanságok.

Hát ez a Teide esetében nem így van.

Az internetet – főleg spanyolul – böngészve az ember gyakran találkozik egy másik számmal is. Ez pedig a 3715 méteres magasság.

Ez annyira így van, hogy például a Wikipedia angol nyelvű szócikke is a 3718 méteres magasságot említi, de ugyanez a cikk spanyolul (és a cikk írásakor magyarul is) 3715 métert ad meg a Teide magasságaként. Na nem mintha a Wikipedia bármiféle hitelességgel bírna, de mégis egy elég jelentős információs kiindulópont sokak számára.

Igyekeztem spanyolul – mégiscsak Spanyolország területéről van szó, talán ez a nyelv tekinthető a Teide magassága adatforrásaként leghitelesebbnek – rákeresni arra, hogy mi lehet az eltérés forrása, és a két szám közül vajon melyik lehet a hiteles.

A fent említett Wikipedia cikken kívül találtam néhány további cikket, ahol 3715 métert említenek. Egy külön újságcikk is foglalkozik azzal, hogy mekkora félreértés a 3718 m, és mennyire a 3715 a valóság. Na persze ismét, nem mintha bármelyik újságot is hiteles forrásnak lenne szabad bárkinek is elfogadnia.

Engem a következő győzött meg: a Spanyol Földrajzi Intézet honlapján – ami egyrészt az összes forrás közül mégiscsak a leghitelesebbnek tűnik, másrészt még a 3715 métert erőltető írások is erre az intézetre hivatkoznak – kizárólag a 3718 méteres adatot találtam. Ezt náluk több helyen is, míg a 3715 métert sehol. És nem mellékesen a spanyol Wikipedia cikk is az egyetlen, fent említett újságcikket tudja felhozni a kisebb magasság „hitelességének” bizonyítékára.

Tehát számomra a Teide magassága 3718 méter. És habár az a 3 méteres eltérés nem feltétlenül jelent sokat, ha más nem, az interneten fellelhető adatok megbízhatóságáról azért elég sokat elmond.

De nem vagyok szakértő, nem álltam ki a hegy lábához és nem mértem meg. A magasságával kapcsolatban ezt a következtetést én magam is csak más adatforrások elemzésével tudtam meghozni. Érdekesség: találtam olyat, aki viszont tényleg saját maga megmérte a hegyet, neki 3656 méter jött ki. 😀

Megjegyzés: korábban én is a magyar és spanyol nyelvű Wikipedia oldalakból indultam ki, ezért a kisebb magasságot használtam ezen a honalpon. Ennek a cikknek az írása után azonban a Teide magasságát más cikkeimben is átírtam 3718 méterre.

Források

A 3715 métert megadó forrásokat nem linkeltem be, mert a fentiek alapján nem tartom őket hitelesnek.