Tenerife nem véletlenül közkedvelt kirándulóhely egész Európában, és ma már sok magyar számára is. Tehát Tenerifét kár kihagyni, akár csak egy hosszú hétvégére is. De sokakban – és valljuk be, joggal – merül fel a kérdés, hogy vajon Tenerifére mikor érdemes utazni?

Tenerife éghajlata

Ahhoz, hogy választ kapjunk a kérdésre, hogy melyik a legjobb időpont az évben, amikor ezt a gyönyörű szigetet érdemes meglátogatni, érdemes nagyon röviden megnézni a Kanári-szigetek és Tenerife éghajlatát. Na persze nem tudományos szinten, csak egyetlen bekezdésben.

A Kanári-szigetek ugyanis egy Spanyolországhoz tartozó szigetcsoport Afrika, pontosabban Marokkó dél-nyugati partjaitól 100-300 km-re nyugatra az Atlanti óceánban. Mivel a szigetek, beleértve Tenerifét is, az északi szélesség kb. 28 fokánál helyezkednek el, „nem sokkal” találhatók északra a ráktérítőtől.

Na persze ahogy írtam, ez nem feltétlenül tudományos megközelítés, egy nagyon fontos dolgot azonban meg lehet alapozni és érthetővé lehet tenni vele: Tenerifén a hőmérséklet szinte egész évben azonos.

Mikor érdemes Tenerifére utazni?

A fentiek alapján szinte bármikor érdemes Tenerifére utazni. És habár ez egy kicsit személyes vélemény, de én leginkább a késő-őszi (október-november), esetleg téli hónapokat (december-február) javaslom leginkább.

Hogy miért, az kiderül kicsit lejjebb.

Kanári-szigetek strandolók szeptember
Strandolók Tenerifén szeptember utolsó napjaiban

Itt mindig meleg van

Természetesen a nyári hónapok itt is melegebbek és szárazabbak, de a különbség messze nem akkora, mint amihez mi például Magyarországon hozzászoktunk. Santa Cruz de Tenerifén (Tenerife fővárosa) például míg a legmelegebb júliusban 25 fok az átlaghőmérséklet, addig a leghidegebb januárban is csak 18 fokig hűl le a levegő.

A turisták létszáma is nagyjából azonos az év szinte minden hónapjában, tehát nem igazán lehet az alapján eldönteni az utazás legjobb időpontját, hogy mikor vannak többen vagy kevesebben.

Viszont akkor marad egy szubjektív tényező. Mégpedig hogy egy hűvös-hideg őszi Magyarországról igazán szuper érzés egy kellemesen meleg, de mégsem forró nyári hangulatba eljönni. Ráadásul októberben még az óceánban is simán lehet fürdeni.

A téli hónapokban persze a hőmérsékletkülönbség még jelentősebb Magyarország és Tenerife között, tehát ebből a szempontból az is egy elég javasolt időpont. Azt viszont tudni kell, hogy akkor már az óceán vize 18-20 fok körülre hűl le, ami azért tapasztalatom szerint már csak a legbátrabbak számára fürdőzős hőmérséklet.

De a sziget persze ekkor is gyönyörű, a magyar télhez képest a 18-20 fok és a rengeteg napsütés igazán kellemes.

Tehát összegezve tényleg majdnem teljesen mindegy, hogy mikor jössz Tenerifére, szinte garantáltan jól fogod érezni magadat!